Hjernen er kroppens største, mest avanserte og mest sårbare organ. Hjernen er på samme måten som resten av kroppen laget av alle byggesteinene vi får i oss via maten og motoren holdes i gang med riktig bensin. – Og det er ikke likegyldig hva vi fyller tanken med. Et bra sammensatt kosthold kan bedre konsentrasjonen og hukommelsen, gjøre deg lettere til sinns og forebygge demens. Vi vet stadig mer om sammenhengen mellom livsstil, kosthold, hjernekapasitet, psykisk helse og demens.

Hva består hjernen av? 

For å si det enkelt er hjernen en fettklump ispedd protein og vann. Det spesielle med hjernen er at den i stor grad består av de essensielle omega-3 og omega-6 fettsyrene som er de eneste fettsyrene kroppen vår ikke kan lage selv, men som vi må få i oss fra fet fisk, sunne planteoljer, usaltede nøtter, kjerner og frø. For å passe på at fettsyrene i hjernen ikke harskner trengs det antioksidanter som kroppen lager selv og som vi får fra maten vi spiser. Usaltede nøtter, grønnsaker, bær, urter og krydder er de mest antioksidantrike matvarene.

Det er godt dokumentert at et bra sammensatt kosthold minsker risikoen for hjerte- og karsykdom, overvekt og fedme, kreft og diabetes type II og nå viser det seg at kostholdet også er av stor betydning for hjernen og den mentale helsen. Til tross for at det er gjennomført og publisert mange vitenskapelige studier som undersøker sammenhengen mellom kosthold, hjernekapasitet, psykisk helse, humør og demens er det fortsatt mye vi ikke vet om hvordan ulike faktorer i kostholdet påvirker hjernen, men vi at kostholdet har en betydning!

Det finnes ingen enkeltmatvarer eller enkeltnæringsstoff som er magisk for hjernen, men et balansert kosthold med:

  • MYE frukt og grønt av ulike slag, usaltede nøtter, kjerner og frø, sunne planteoljer, belgfrukter og fullkornsprodukter

  • ..og NOE melkeprodukter, fisk, magert kjøtt og egg

De kostholdsrådene som er vist å være gunstig for hjerte og karsystemet ser også ut til å være optimalt for hjernen for å minske risikoen for demens og lettere psykiske plager, styrke mentalt velvære og skjerpe hukommelsen og konsentrasjonen.

Selv om vi fortsatt ikke vet nøyaktig hvilke grønnsaker og frukter som har størst effekt tyder resultatene av nyere studier på at kålgrønnsaker, grønne bladsalater, tomater, løk, sitrusfrukter, bær og usaltede nøtter i hvert fall bør nytes ofte!

Tine Sundfør
Klinisk ernæringsfysiolog, ph.d.