Verdens raskeste paralympiske sprinter, Blake Leeper, ble nektet å løpe under de olympiske lekene i Tokyo sist sommer.

Det internasjonale friidrettsforbundet, også kalt World Athletics, mener han får en for stor fordel ved at protesene hans gjør ham for høy.

Han fikk dermed ikke gjøre som Oscar «Bladerunner» Pistorius gjorde i London under 2012-lekene. Da ble den nå drapsdømte sør-afrikanske paralympieren første utøver med amputerte ben som løp i OL.

Ti centimeter ekstra høyde


Det finnes en måte å beregne maksimumhøyden på protesene de som har to amputerte bein kan konkurrere på. Den regnes fra lengden på andre kroppsdeler. Hvor lang en gitt utøvers over- og underarm er, og hvor lange lårene til utøveren er, styrer hvor lange protesen kan være.

Problemene for Blake Leeper stammer fra disse målingene av kroppen hans. De tilsier at han burde løpe med proteser som gjør ham 174,4 centimeter høy. Men Leeper ønsker å bruke proteser som gjør ham 10 centimeter høyere.

Leeper ble, med sine 1,84 meter, utestengt for å løpe med en unaturlig høyde. World Athletics mente at han fikk en fordel av de ti ekstra centimeterne på protesene hans.

Hva sier forskningen?


Leeper har imidlertid lært seg å løpe på disse protesene. Han ønsker ikke å omstille seg. Les hele artikkelen her..

Skrevet av journalist  

Kilder:

Alena M. Grabowski m.fl., 2022, Sprinting with prosthetic versus biological legs: insight from experimental data, Royal Society Open DOI: 10.1098/rsos.211799