Undersøkelser viser at hele 20 prosent av befolkningen rapporterer følelse av ensomhet. Dette er spesielt utbredt blant to aldersgrupper: eldre personer og voksne under 30 år. Flere faktorer bidrar til denne økningen i ensomhet, inkludert endringer som følge av flytting, avslutningen av studier og overgangen til pensjonisttilværelsen. Omtrent seks til åtte prosent av befolkningen opplever kronisk og dyp ensomhet, som kan ha betydelige konsekvenser for deres mentale og fysiske helse.

Norges helseinformatikk (NHI) har utarbeidet en liste med ti verdifulle råd for å hjelpe deg til å håndtere ensomhet (se link til deres sak nederst):

1. Endre perspektivet på ensomhet

Se på ensomheten som en mulighet for selvoppdagelse og selvrefleksjon. Dette gjelder ikke alle, men noen ganger kan tid alene bidra til kreativ tenkning og emosjonell bevissthet. 

Når ensomheten gjør seg gjeldende neste gang, kan det være verdifullt å forsøke å akseptere den velkommen. Kanskje du kan vurdere å sette på beroligende musikk eller gjenoppdage en tidligere hobby eller interesse?

Det handler om å oppdage måter å maksimere nytten av tiden alene, og dra fordeler av den.

2. Skru opp lyden!

Musikk, lydbøker, podcaster, og naturens lyder kan løfte humøret og øke velværet ditt. Å åpne vinduet og lytte til fuglesang kan gi deg følelsen av å være en del av verden der ute.

3. Oppretthold kontakten

Selv om du ikke alltid kan møte venner og familie personlig, kan du fortsatt opprettholde kontakt gjennom samtaler. En enkel telefonsamtale kan bidra til å lindre ensomheten både for deg og dine kjære.

4. Kvalitet over kvantitet - få mest mulig ut av møtene du har

Det er ikke alltid mengden tid du tilbringer med andre som betyr mest. Fokuser på å ha meningsfulle og dype samtaler med de du bryr deg om:

  • Del følelser og personlige opplevelser.
  • Still spørsmål, og lytt skikkelig til hva vennene dine sier.
  • Snakk om ting som betyr noe - arbeid, kreative prosjekter, felles interesser.
     

5. Kom deg ut

Tid i naturen kan forbedre humøret og velværet. Ta en tur i parken, gå eller sykle rundt i gater du sjeldent har besøkt - og kanskje du får hilse på nye naboer? 
 

6. Snakk om følelsene dine

Del dine følelser med en venn eller skriv dem ned. Å sette ord på ensomheten kan gjøre det lettere å håndtere den, og det kan også åpne for støtte og mestringsstrategier.

7. Finn din kreative side

Engasjer deg i kreative aktiviteter som kunst, musikk, eller skriving. Dette kan bidra til å takle isolasjon og forbedre ditt mentale velvære.

8. Har du vurdert kjæledyr?

Forskning viser at kjæledyr kan forbedre både mental og fysisk helse. Deres tilstedeværelse kan gi trøst, og å ta dem ut for en tur kan også bidra til sosialt samvær.

9. Ta pause fra sosiale medier

Sosiale medier kan noen ganger forsterke ensomhetsfølelsen, selvom om det også kan være en sosial arena. Når du ser venners innlegg på sosiale medier fylt med lykke og bekymringsløshet, kan det noen ganger gi inntrykk av at de ikke savner deg like mye som du savner dem. Det kan også være smertefullt å se andre tilbringe tid med sine partnere eller familiemedlemmer når du er alene. Kanskje du skal vurdere å ta en pause fra disse plattformene for å opprettholde din mentale helse og velvær?

10. Gjør det du liker!

Selv i ensomme stunder: fortsett med aktiviteter du elsker, som trening, spill eller baking. Dette kan bidra til å opprettholde en følelse av normalitet, og hobbyer og avslappende aktiviteter kan også fungere som egenomsorg.

Disse rådene fra NHI kan hjelpe deg med å håndtere ensomhet på en sunn og konstruktiv måte. Husk at ensomhet er en vanlig følelse, og det finnes ressurser og støtte der ute for alle som føler seg ensomme.