Har selleri en «detox»-effekt, legger man på seg av å spise banan, og bør man egentlig spise brød? Hva skal til for å oppnå en sunn vekt, og hvordan skal man klare å holde den?

Sannsynligvis har du klødd deg i hodet over et av disse spørsmålene, og kanskje særlig i på denne tiden av året. Og hvor kan man egentlig finne svaret?

For mange kan det virke som om selv fagpersoner er uenige i spørsmål som dette. Faktisk viser en ny landsrepresentativ undersøkelse utført i oktober 2021 av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter at så mange som 54 prosent av den voksne befolkningen opplever at det er uenighet blant fagpersoner om hvilke mat- og drikkevarer som er sunne og hvilke som er usunne. Dette tilsvarer 2,3 millioner nordmenn.

Undersøkelsen viser også at hele 58 prosent av dem som opplever denne uenigheten blir forvirret over alle de ulike kostrådene som finnes på internett. Hvordan havnet vi her?

Forvirrende formidling

Det er mange utfordringer med kommunikasjon rundt kosthold. Det er en evig konflikt mellom å kommunisere tydelig, enkelt, forståelig og pedagogisk, og samtidig ta forbehold om at forskningen på noen områder er langt unna sikre konklusjoner – og langt unna de store overskriftene som media ønsker.

I dag kan i tillegg hvem som helst være ernæringseksperter. Personer med mangelfull fagkunnskap, men samtidig sterke kommersielle interesser, kan fritt fremme personlige og unyanserte erfaringer som fremstår som faglige sannheter. Det blir vanskeligere å vite hvem man egentlig bør lytte til.

Dessverre bidrar ofte pressens iver etter å skape debatt med mer forvirring enn folkeopplysning. Trangen til å alltid inkludere en motstemme skaper en falsk balanse hvor ulike synspunkter fremstår som likeverdige alternativer, selv når dette ikke er tilfelle. Dette forsterkes ytterligere når fagpersoner tidvis vegrer seg for å delta i debatter, som Forskerforum har omtalt, fordi det ofte kan straffe seg å stikke hodet frem som fagperson. 

Les hele artikkelen her..