Ideen kom egentlig da han var i Payr. Fintech-selskapet var et av de første oppstartsselskapene som søkte betalingskonsesjon hos Finanstilsynet. Alle i ledelsen og styret måtte da levere en egnethetserklæring til tilsynet, som inkluderte blant annet en politiattest. Gründer Espen Einn var dypt frustrert over å bruke flere arbeidsdager på byråkratiet rundt attestene.

– Hadde jeg bare hatt et verktøy, tenkte jeg, da hadde jeg gladelig betalt penger for det, sier Einn om forhistorien til det som skulle bli RightPerson, et verktøy for automatisert bakgrunnssjekk av personer.

Første marked er imidlertid ganske så langt unna egnethetserklæringer for finansaktører, nærmere bestemt automatiserte politiattester for frivillige som jobber med barn i idretten.


Traumatisert

Mer om hvorfor det ble slik senere, og først litt mer om veien fra Payr til dit han nå er. Egentlig var han ganske gjennomtraumatisert etter den forrige gründerreisen. I den heftige berg-og-dal-banen i Payr hadde de en rekke ganger holdt på å gå tom for penger. Shifter har tidligere skrevet om intense dager og netter med kapitalinnhenting i juleferier og påskeferier, mens selskapet var på kanten av stupet.

Inspirert av oppholdet på den prestisjetunge akseleratoren til 500 Startups i Silicon Valley skulle Espen Einn nemlig hente penger i korte intervaller, for å ta ut verdiveksten og slippe utvanning mellom hver runde. Det norske investormarkedet var den gang et annet og langt mer slunkent enn det er i dag. Det resulterte derfor i at Payr måtte gi heftige rabatter for å få inn investorer i siste stund mens konkursen stadig vekk banket på døren.

Eventyret, marerittet om du vil, endte med at Espen Einn solgte Payr til Hudya for 72 millioner kroner, og satt igjen med en mindre gevinst. Noe «billion dollar»-prosjekt ble det aldri, men han lærte en hel del som han i dag bruker i det nye selskapet.

Les hele artikkelen skrevet av Per-Ivar Nikolaisen hos Shifter her..